Kartářka, vědma, kouč, nebo psycholog?

Kdysi dávno psychologové ani koučové nebyli. Byly však vědmy. Když někoho tížila nějaká starost, vyhledal právě vědmu. Tam mu nejenom poradila, ale i vyslechla, co má na srdci a dala mu oporu. Může ale zastoupit psychologa? Co když tak trochu potřebuje sama psychologa, nebo psychiatra? Jak tedy pomáhá vědma a jak psycholog?

 

Rozvoj éry vědy a techniky vnesl potřebu téměř vše kontrolovat hlavou. Nepostřehnutelné se stává vědecky nevysvětleným. Potřebujeme důkazy, teorii, objasnění a diplomy. Proto se psycholog jeví jako lepší řešení, než věštkyně – vědma. Na stranu druhou psychologa si lidé pojí s bílým lékařským pláštěm a jít k němu znamená přiznat si, že máte problém. To se ne každému líbí, znamená to, připustit v něčem slabost. Návštěvu u vědmy však bere spíše za zábavu.

 

Psycholog musí mít diplom, provádí testy a povídá si, aby mohl popsat klientův problém. Dělá diagnózy a pak pracuje s klientem na tom, aby klient pochopil, v čem tkví jeho problém a přenastavil své staré vzorce, takové, které již neslouží a způsobují jeho potíže. Dává rady a doporučení. Nedodá řešení. Změny záleží na klientovi a nepřichází okamžitě. Často bývá potřeba více setkání.

 

Vědma nemusí mít vyšší vzdělání, avšak často je má. Návštěvy bývají jednorázové a soustředí se na konkrétní problém. Vědma nedělá žádné testy a obvykle nevede dlouhé diskuse s klientem, aby popsala jeho problém. Často má co říct i tehdy, aniž by se klienta ptala. Dokáže se na klienta vyladit. Je to intuice, karty a dar mimosmyslového vnímání, kdy odečte hodně informací o klientovi.  Stejně tak jako u psychologa klient řekne, s kým a s čím si neví rady a co potřebuje vědět.

 

Dnes se sice již neupaluje, ale věštkyně jsou i tak vystaveny kritice ze dvou stran.

 

První je strana vědy. Lékaři a vědci to nazývají pověrami a pavědou, protože přece není nic na světě, co by se nedalo vědecky vysvětlit a zdůvodnit. Není tu vědecké a racionální opodstatnění. Není to možné podchytit žádnou akademickou naukou. Možná víte, že nějaká energie je, vědma i vy jí někdy i vycítíte, ale  není to ta energie, která se probírá na hodinách fyziky. Ta její se pojí s jakýmisi zvláštními energiemi, různými bytostmi, anděly a spojením mezi lidmi a nemateriální vnímáním. Také se u ní objeví ne vždy jako na klíček, ale často pouze za určitých okolností.

 

No a pak je tady ještě vliv různých náboženských spolků, sekt i kostelníků. Ti často nazývají věštění hříchem, karty dílem satana a věštkyně posedlé ďáblem. Tvrdí  lidem, že všechna esoterika a věštění jsou zcestné a je to nebezpečný hřích, protože Bůh věštění zakázal a tečka.

 

 

Proč věštkyně a ne psycholog?

 

Nabídka služeb esoterického charakteru a poradenství je velká a těší se rostoucí popularitě. Vědma je často psychologem, terapeutem, a přinejmenším radí v každé životní sféře.

 

Lidé  k vědmám chodí z několika zásadních důvodů:

 

Chtějí znát budoucnost

 

Neumí se rozhodnout

 

Chtějí vědět, co k nim někdo cítí a co si o nich myslí

 

Ani psycholog a ani věštkyně nerozhodují za klienta

 

Zato však pomohou při rozhodování. S psychologem to může stát více času. Bude se vás ptát, a bude s vámi rozebírat vaši situaci tak dlouho, až sami ucítíte a pochopíte, co chcete. Vědma vám to často řekne hned.  Popíše možné volby dané situace a předpoví vývoj toho daného směru. Co dělat, a kterou vybrat, si klient rozhoduje sám.

 

Tak, jako v každém oboru můžete narazit na kvalitního odborníka, anebo také ne. A pak ještě ani kvalitní psycholog a ani schopná vědma nejsou tvůrci zázraků.

 

Nebudou mít magická zaklínadla a ani léky, po kterých vaše potíže zmizí. Někteří lidé budou stejně nespokojení se službami psychologů, jako i kartářek a vědem. Jdou na návštěvu a očekávají, že jejich problém jako mávnutím proutku zmizí a že na sobě nebudou muset pracovat. Nechtějí se namáhat, protože si to přeci platí, a tak něco očekávají. Oni jsou přece dokonalí a nechtějí se měnit a problém je všude kolem u jiných lidí. Tito lidé nebudou spokojení nikde. Naštěstí jsou i takoví, kteří jsou pro sebe ochotni něco dělat.

 

Psycholog, kouč i vědma mají své metody. Umí lidi motivovat, přimět ke změnám, dodávají odvahu a podporu. Jsou něco, jako balzám pro duši. Po návštěvách u dobré kartářky-vědmy hodně lidí tvrdí, že se začali cítit o mnoho lépe. Získali znovu víru a chce se jim znovu žít.

 

To, co lidi nejvíce přitahuje k vědmám a kartářkám je zvědavost, naděje a touha poznat budoucnost. Doufají, že tam věštkyně uvidí velkou lásku, velké peníze, dobrou práci a mnoho další věcí, o kterých sní. S viděním budoucnosti a skutečností věšteb je to různé. Budoucnost není zcela dána a můžete jí změnit.

 

Otázky na téma: co mě čeká, jsou hlavním důvodem, kvůli kterému lidé vědmy navštěvují. Na většinu otázek, které se pokládají kartářkám, psycholog neodpoví. Jak by mohl vědět, jak bude vypadat váš budoucí partner, pokud nějaký vůbec bude a jestli budete mít děti a jestli budete za pár let bohatí?

 

A k věštkyni přijde Jana a zeptá se, kdy jí přijde nějaký muž do života.

 

Věštkyně jí řekne, že v nákupním centru, potká tmavovlasého muže příští jaro.

 

Pokud Jana nechce, obchodnímu centru se vyhne a tato věštba se nesplní.

 

Karty ukazují možnosti a je na lidech, kterou cestou se vydají. Věštkyně i karty jsou vyladěny na energii tazatele a fungují jako určitý vhled na to, co se děje a kam to vede. Lidé se mohou sami rozhodnout, co v životě chtějí a co ne.

 

 

Nejlepší by byla věštkyně, která má psychologické vzdělání. Při tom všem má parapsychologické schopnosti, intuici a ještě znalosti vědy. Takové věštkyně jsou a opravdu lidem pomáhají.

 

Z historie víme o tom, že zakladatel moderní analytické psychologie Carl Gustav Jung byl tarotem fascinován. Stejně tak je i dnes hodně vnímavých psychologů a terapeutů a koučů, kteří nejsou uzavření tomu, co zatím nebylo probádano.

 

Ještě je tu jedna společná vlastnost u věštkyň i psychologů a ta je ta nejdůležitější. Je to zkušenost práce s klienty. To ona přináší největší poznání a prohlubuje intuici.

 

Pro Kartářky světla Vs

Foto: Shutterstock

PS: Chcete vědět víc? Zavolejte některé z našich kartářek. Jsou vždy pohodlně po ruce tak, jako váš telefon a rády vám odpoví.

3 znamení zvěrokruhu, která potřebují žít v páru a hledají pravou lásku

Některým znamením zvěrokruhu samota nevadí. Na druhou stranu jsou taková, která sama žít nedokážou. Potřebují v životě najít partnera, s nímž prožijí pravou lásku a ...

Víkendový horoskop od 10.5. Konjunkce Slunce s Uranem spustí průtrž překvapení

Konjunkce Slunce s Uranem nese překvapení všeho druhu. Kdo je připraven, není překvapen. Kyž si s sebou přibalíte powerbanku, hever, vykládací karty, či repelent, možná ...

11 znamení, že nás andělé chrání

Rádi věříme tomu, že nad námi kdosi bdí. Někteří hovoří o andělech strážných, jiní o duchovních průvodcích, nebo o spřízněných duších zemřelých blízkých. Lidé se ...

Jaká jste máma podle měsíčního znamení

Vztah s maminkou je jeden z nejdůležitějších a má vliv i na to, jaké vztahy si budeme utvářet ve svém budoucím životě. Máma nás učí ...

Partnerský horoskop: Vodnář. Která znamení se k němu nejlépe hodí?

Každé znamení zvěrokruhu má své přednosti i slabiny. A pokud chcete vydržet s někým ve vztahu, je dobré je znát. Jak miluje originální, nezávislý,  nekonfliktní, tolerantní ...

Jaké dary nese zítřejší novoluní pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Ve středu 8. května nastane novoluní ve znamení smyslného Býka, který si umí opatřit to, co od života žádá. Novoluní vám přinese čas, abyste nabrali ...

Jak vybrat perfektní datum pro svatbu? Zkuste si ho vypočítat!

Svatba je velký životní krok a je s ní spojena spousta plánování. Jedním z velmi důležitých úkolů je i výběr data, kdy si řeknete ano. To byste ...

Samuelčiny šamanské vzkazy pro týden 6.5.-12.5.

Berani "Empatie je most, představivost jsou křídla a hravost  tancem duše. Tento týden bude plný příležitostí, Berani – které když správně využijete, mohou vás posunout ...

Karta týdne 6.5.-12.5. Rytíř pohárů umí pořádně rozbušit i srdce zdánlivě zchladlá

Rytíř pohárů nese náboj energie a síly. Umí rychle zatočit s potížemi. Může přinášet i zajímavou nabídku, ale hlavně věští změny v citové oblasti. Nese ...

Týdenní horoskop 6.5.-12.5. Jaká překvapení chystá magické novoluní v Býku

V pondělí 6. května přinese energii a zapálení do práce konjunkce Luny s Merkurem. Večer vejde Luna do znamení Býka a dopřeje vám klidný spánek ...