Kartářka, vědma, kouč, nebo psycholog?

Kdysi dávno psychologové ani koučové nebyli. Byly však vědmy. Když někoho tížila nějaká starost, vyhledal právě vědmu. Tam mu nejenom poradila, ale i vyslechla, co má na srdci a dala mu oporu. Může ale zastoupit psychologa? Co když tak trochu potřebuje sama psychologa, nebo psychiatra? Jak tedy pomáhá vědma a jak psycholog?

 

Rozvoj éry vědy a techniky vnesl potřebu téměř vše kontrolovat hlavou. Nepostřehnutelné se stává vědecky nevysvětleným. Potřebujeme důkazy, teorii, objasnění a diplomy. Proto se psycholog jeví jako lepší řešení, než věštkyně – vědma. Na stranu druhou psychologa si lidé pojí s bílým lékařským pláštěm a jít k němu znamená přiznat si, že máte problém. To se ne každému líbí, znamená to, připustit v něčem slabost. Návštěvu u vědmy však bere spíše za zábavu.

 

Psycholog musí mít diplom, provádí testy a povídá si, aby mohl popsat klientův problém. Dělá diagnózy a pak pracuje s klientem na tom, aby klient pochopil, v čem tkví jeho problém a přenastavil své staré vzorce, takové, které již neslouží a způsobují jeho potíže. Dává rady a doporučení. Nedodá řešení. Změny záleží na klientovi a nepřichází okamžitě. Často bývá potřeba více setkání.

 

Vědma nemusí mít vyšší vzdělání, avšak často je má. Návštěvy bývají jednorázové a soustředí se na konkrétní problém. Vědma nedělá žádné testy a obvykle nevede dlouhé diskuse s klientem, aby popsala jeho problém. Často má co říct i tehdy, aniž by se klienta ptala. Dokáže se na klienta vyladit. Je to intuice, karty a dar mimosmyslového vnímání, kdy odečte hodně informací o klientovi.  Stejně tak jako u psychologa klient řekne, s kým a s čím si neví rady a co potřebuje vědět.

 

Dnes se sice již neupaluje, ale věštkyně jsou i tak vystaveny kritice ze dvou stran.

 

První je strana vědy. Lékaři a vědci to nazývají pověrami a pavědou, protože přece není nic na světě, co by se nedalo vědecky vysvětlit a zdůvodnit. Není tu vědecké a racionální opodstatnění. Není to možné podchytit žádnou akademickou naukou. Možná víte, že nějaká energie je, vědma i vy jí někdy i vycítíte, ale  není to ta energie, která se probírá na hodinách fyziky. Ta její se pojí s jakýmisi zvláštními energiemi, různými bytostmi, anděly a spojením mezi lidmi a nemateriální vnímáním. Také se u ní objeví ne vždy jako na klíček, ale často pouze za určitých okolností.

 

No a pak je tady ještě vliv různých náboženských spolků, sekt i kostelníků. Ti často nazývají věštění hříchem, karty dílem satana a věštkyně posedlé ďáblem. Tvrdí  lidem, že všechna esoterika a věštění jsou zcestné a je to nebezpečný hřích, protože Bůh věštění zakázal a tečka.

 

 

Proč věštkyně a ne psycholog?

 

Nabídka služeb esoterického charakteru a poradenství je velká a těší se rostoucí popularitě. Vědma je často psychologem, terapeutem, a přinejmenším radí v každé životní sféře.

 

Lidé  k vědmám chodí z několika zásadních důvodů:

 

Chtějí znát budoucnost

 

Neumí se rozhodnout

 

Chtějí vědět, co k nim někdo cítí a co si o nich myslí

 

Ani psycholog a ani věštkyně nerozhodují za klienta

 

Zato však pomohou při rozhodování. S psychologem to může stát více času. Bude se vás ptát, a bude s vámi rozebírat vaši situaci tak dlouho, až sami ucítíte a pochopíte, co chcete. Vědma vám to často řekne hned.  Popíše možné volby dané situace a předpoví vývoj toho daného směru. Co dělat, a kterou vybrat, si klient rozhoduje sám.

 

Tak, jako v každém oboru můžete narazit na kvalitního odborníka, anebo také ne. A pak ještě ani kvalitní psycholog a ani schopná vědma nejsou tvůrci zázraků.

 

Nebudou mít magická zaklínadla a ani léky, po kterých vaše potíže zmizí. Někteří lidé budou stejně nespokojení se službami psychologů, jako i kartářek a vědem. Jdou na návštěvu a očekávají, že jejich problém jako mávnutím proutku zmizí a že na sobě nebudou muset pracovat. Nechtějí se namáhat, protože si to přeci platí, a tak něco očekávají. Oni jsou přece dokonalí a nechtějí se měnit a problém je všude kolem u jiných lidí. Tito lidé nebudou spokojení nikde. Naštěstí jsou i takoví, kteří jsou pro sebe ochotni něco dělat.

 

Psycholog, kouč i vědma mají své metody. Umí lidi motivovat, přimět ke změnám, dodávají odvahu a podporu. Jsou něco, jako balzám pro duši. Po návštěvách u dobré kartářky-vědmy hodně lidí tvrdí, že se začali cítit o mnoho lépe. Získali znovu víru a chce se jim znovu žít.

 

To, co lidi nejvíce přitahuje k vědmám a kartářkám je zvědavost, naděje a touha poznat budoucnost. Doufají, že tam věštkyně uvidí velkou lásku, velké peníze, dobrou práci a mnoho další věcí, o kterých sní. S viděním budoucnosti a skutečností věšteb je to různé. Budoucnost není zcela dána a můžete jí změnit.

 

Otázky na téma: co mě čeká, jsou hlavním důvodem, kvůli kterému lidé vědmy navštěvují. Na většinu otázek, které se pokládají kartářkám, psycholog neodpoví. Jak by mohl vědět, jak bude vypadat váš budoucí partner, pokud nějaký vůbec bude a jestli budete mít děti a jestli budete za pár let bohatí?

 

A k věštkyni přijde Jana a zeptá se, kdy jí přijde nějaký muž do života.

 

Věštkyně jí řekne, že v nákupním centru, potká tmavovlasého muže příští jaro.

 

Pokud Jana nechce, obchodnímu centru se vyhne a tato věštba se nesplní.

 

Karty ukazují možnosti a je na lidech, kterou cestou se vydají. Věštkyně i karty jsou vyladěny na energii tazatele a fungují jako určitý vhled na to, co se děje a kam to vede. Lidé se mohou sami rozhodnout, co v životě chtějí a co ne.

 

 

Nejlepší by byla věštkyně, která má psychologické vzdělání. Při tom všem má parapsychologické schopnosti, intuici a ještě znalosti vědy. Takové věštkyně jsou a opravdu lidem pomáhají.

 

Z historie víme o tom, že zakladatel moderní analytické psychologie Carl Gustav Jung byl tarotem fascinován. Stejně tak je i dnes hodně vnímavých psychologů a terapeutů a koučů, kteří nejsou uzavření tomu, co zatím nebylo probádano.

 

Ještě je tu jedna společná vlastnost u věštkyň i psychologů a ta je ta nejdůležitější. Je to zkušenost práce s klienty. To ona přináší největší poznání a prohlubuje intuici.

 

Pro Kartářky světla Vs

Foto: Shutterstock

PS: Chcete vědět víc? Zavolejte některé z našich kartářek. Jsou vždy pohodlně po ruce tak, jako váš telefon a rády vám odpoví.

Co nám věští hvězdy v květnu?

Velké výkyvy nálad nás čekají hned na začátku měsíce. Mezi 1. a 5. květnem ovládne naše emoce Venuše v kvadratuře s Plutem. Dávejte si pozor na ...

Líbání podle horoskopu: Které znamení vás vystřelí k výšinám?

Nastává období polibků. Se Lvem se vám podlomí kolena, Štír vám připraví  metafyzický zážitek, Panna líbá jako z pohádky. Víte, které znamení vás vystřelí do ...

Runový horoskop a rituály na květen 2024 vám prozradí, koho potkáte a co vás čeká

Berani, vaše květnová runa štěstí je Tiwaz Ostražitost vás neopustí ani v květnu. Hodně se soustředíte zejména na své vlastní síly a odhad. Všechno dění ...
/ Články

Blíží se květen. Využijte ideální čas udělat si čarodějný rituál

Květen býval z hlediska dávných tradic považován za měsíc, kdy byly více otevřeny brány mezi naším světem a světem zemřelých předků. Duchové navštěvovali náš svět ...

Samuelčiny šamanské vzkazy pro týden 29.4.-5.5.

Berani   Kouzla – přiznejte si svou sílu. Tento týden si berani přiznejte svou sílu v situaci, kterou je nutné opustit pro váš prospěch ...

Karta týdne 29.4.-5.5. je Eso disků. Mocný talisman nese štístko

Vodnáři, zatoužíte po dobrých stránkách života, které však uspokojí příjem peněz. Sentimenty stranou, zaměříte se na peníze. Raci, na cestě jsou investice do rodiny a ...

Horoskop na květen

Býci, zpomalte trochu ve svém tempu. Odjeďte na prodloužený víkend, zajděte si zacvičit nebo s přáteli do kina. Blíženci, květen bude ve znamení nových zážitků ...

Týdenní horoskop 29.4.-5.5. Mars v Beranu nese odvahu

V pondělí 29. dubna si neberte příliš moc úkolů. Konjunkce Marsu s Neptunem by vám mohla přinést zbytečné komplikace. Naštěstí vejde Venuše do znamení Býka, ...

Kdo seje vítr, může sklidit i obrovskou bouři

Poklidné nedělní odpoledne na Malé Straně rozrážel snad jen hukot nekonečných hloučků všudypřítomných turistů z ulice. Kocour spal spokojeně v kovové pyramidě. Uprostřed ní, na proutěném ...
/ Články, láska magie

Karmické slunce v Býku

NENÍ NÁHODA, ŽE JSTE SE NARODILI SVÝM RODIČŮM Býk má za úkol postavit dům a obrnit se proti útokům z venčí. Zabezpečit, aby se ...