Oběť osudu?  

Drahomíra už je bez práce několik měsíců. Tvrdí, že posílá množství životopisů, ale nikdo ji nechce s tím, že už je stará. Přes messenger píše všem možným známým. Několik lidí jí pomohlo.  Draha s podivem o každou práci velmi rychle přijde. Chovají se k ní všude špatně, vyžadují přesčasy, znepříjemňují jí to tam, jsou na ni zlí a ještě k tomu ji pomlouvají. Je v podstatě jedno, kde zrovna pracuje. Na otázku o její práci se pravidelně dozvíte, že se tam cítí blbě, hodnotí ji špatně a ještě ji málo platí.

Svěřovat se vám s tím stíhá kdykoliv, protože je celou dobu na Facebooku. Namísto toho, aby se starala o práci,  stěžuje si na plný úvazek i přesčasy. Zaměstnavatel ji při troše (i jeho) štěstí vyhodí ještě ve zkušební době. A pak od ní přichází další vlna zpráv s žádostí o pomoc.

Práce však není jediným Dražiným problémem. Asi se na světě nenajde neštěstí, které by se jí nedotklo. Dítě se špatně učí, ona tloustne, manžel ji opustil kvůli mladší, bydlení jí padá na hlavu, auto je věčně rozbité, zradila ji nejlepší kamarádka a taky milenec, ten zase s jinou kamarádkou. K tomu ještě by potřebovala dovolenou někde v teplých krajích, aby si ukonejšila pocuchané nervy, ale peníze jí chybí.

 

Rána ránu střídá a ona je v mrtvém bodě. Nedávno jí zemřela matka. Celá ponořená do smutku volala přátelům. Sice na své matce dříve nenechala nit suchou, protože ji prý vyhnala z domu a  zkazila život, a teď vyšlo najevo, že to byla ta nejlepší matka pod sluncem, která ji nikdy nenechala ve štychu. Teď Drahu obrala sestra, která s matkou žila a matku manipulovala proti Draze o její dědictví.

 

S technikou hry na chudinku Draha, visela na svém slušně vydělávajícím manželovi několik let, než utekl. Málokdo tomu mohl uvěřit, že to tak dlouho vydržel. Popravdě, každý kontakt s Drahou je otravný. Začínáte mít žaludek na vodě, vnitřní třas, rozbolí vás hlava, rychle přichází únava, odchází radost ze života, přichází blbá nálada a úbytek energie.

Oběť se vždy jeví v dobrém světle, protože přece není možné, aby měl někdo, komu bylo ukřivděno, špatné úmysly.

Velmi podobné je to s Radkou. Ta po velmi nepovedeném vztahu začíná budovat nový. Z bývalého se vyklubal darebák, co ji podváděl, měl rád alkohol a o děti se nestaral. Nový partner by jí měl všechno vynahradit. Tak se mu hned na prvním rande vyzpovídala o svém těžkém dětství. Její rodiče se starali jenom o sebe a na ni byli přísní a proto musela utéci z domova. Školu nedokončila, protože musela začít pracovat a pak otěhotněla a z otce jejího dítěte se vyklubala noční můra. Na vině jsou všichni – ne ona.

 

Ne každý umí být za oběť

 

Náročná období si v životě projde snad každý z nás. A je nám těžko, když ztrácíme blízké, jsme nemocní, jsme nemocní,  rozpadají se vztahy, potkávají nás různé nehody,  někdo nás zradí. Starosti jsou tehdy, když nejsou peníze a tehdy, když si děti nevědí rady. Stává se, že se někdy život vymkne kontrole a člověk má jenom malý vliv na to, co se děje.

Shoda všech možných věcí se podepíše a už to je. Zdražení toho, či onoho, pandemie, vojenské konflikty, inflace. Po těžších chvílích však vždy přicházejí ty lepší. Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré a změna situace vás mohla přivést k mnohem lepší práci, k lepšímu vztahu, či bydlení.  Když se zavřou jedny dveře, otevřou se nové. Znovu se stavíme na nohy.

To se však netýká lidí s mentalitou oběti. Jejich oblíbeným sportem je sebelítost.  Stále jitří staré rány a potřebují k tomu spřízněné duše a posluchače, kteří jsou připraveni jim pomoci.

 

Tyto ,,oběti zlého osudu“ se najdou všude.  Manipulují s vámi v práci, ve vztazích, v přátelství i v rodině. Vždy jsou bezradní, nešťastní a nesamostatní. Ze svých potíží splétají sítě, abyste se chytili. Oči přitom mají plné slz. Smutná tvář je skutečná zbraň, kterou si razí cestu životem. Nikdo by přece nechtěl ukřivdit chudince. Zvlášť, když je to někdo, kdo přichází na pomoc. Půjčí peníze, zařídí práci a vyslechne tklivé zpovědi.

Taktiku hry na oběť se lidé obvykle naučí již v dětství. Často nevědomky opisují příklad, který dávala matka. Naše kultura tomu nahrává. Holčičky mají být jemné, slabé, bezradné a potřebuji oporu. Manipulování technikou oběti skvěle funguje v mládí, kdy je atraktivní  a snáze narazí na někoho vždy připraveného pomoci přitažlivé oběti osudu.

 

Mechanizmus chycení se na oběť dokonale funguje

Rodiče té geneticky vyšlechtěné oběti své dítě často kritizují. Vyžadují příliš mnoho, či jsou přehnaně pečovatelští. Z nacvičené bezradnosti je těžké se vymotat, protože často přináší příliš mnoho užitku. Odpovědnost za to, co se jim v životě stalo, nesou druzí a navíc, jako k obětem se k nim nemůže nikdo chovat  nevrle. Musí být příjemný. Lidé jsou k obětem slušní i tehdy, pokud cítí, že by měli pro svou vlastní záchranu vzít nohy na ramena.

Oběť se vždy jeví v dobrém světle, protože přece není možné, aby měl někdo, komu bylo ukřivděno, špatné úmysly.   Do role oběti ochotně vstupují i muži  závislí na alkoholu a podobných návykových látkách, či neřestech. V tom případě bude jejich záchranářem žena, která hraje celá léta před světem divadlo, že její muž je skvělý. Je citlivý člověk a pije pouze někdy, protože svět je příliš drsný na jeho jemnou duší.

 

Dokážou si oběti poradit samy?

 

Dobrou zprávou je to, že tak jako se  bezradnost mohou naučit, stejně tak se jí mohou odnaučit. Pokud jste oběť a vidíte, že díky tomu přicházíte o dobré vztahy, či  máte tu smůlu a jste s někým, kdo je oběť špatného osudu, dobrým řešením může být terapeutická práce. Pomůže změnit nastavení k životu a k sobě. Soustředit se na hledání pozitivních stránek toho, co je potkalo, budovat pocit zodpovědnosti a vlastní hodnoty. Oběť může plakat, cítit se uražená, mlčet a nebo se přestat bavit. Uzdravení vztahu s takovým člověkem může pomoci upřímný rozhovor s terapeutem.

Na oběť můžete narazit vždy a všude.

 

Vyplatí se říct dost, protože být obětí brání rozvoji. Když ze sebe odhodí tuny takového balastu, může být hrdina svého života. Namísto toho vzpomínat na to, co bylo, otevřít si nekonečné možnosti pracovat s tím, co je.

 

Pro Kartářky světla Vs

Foto: Shutterstock

PS: Chcete vědět víc? Zavolejte některé z našich kartářek. Jsou vždy po ruce, tak jako váš telefon.  Rády vám odpoví.

Karmické slunce v Býku

NENÍ NÁHODA, ŽE JSTE SE NARODILI SVÝM RODIČŮM Býk má za úkol postavit dům a obrnit se proti útokům z venčí. Zabezpečit, aby se ...

Víkendový horoskop: Luna ve Střelci si chce užívat

V pátek 26. dubna vnese Luna, vcházející do znamení Střelce nadšení a chuť něco podniknout. Podpoří tak náladu na výlety do svěží zeleně přírody, či ...

Starý cikánský horoskop je považován za velmi přesný. Víte, jaké je vaše znamení?

Stejně, jako v západní astrologii máme zvěrokruh s 12 znameními, i v tom starověkém romském jich je 12. Tím ale jeho podobnost se standardním zvěrokruhem končí. Romský ...

Gabriel je andělský ochránce zrozenců v Býku. Jak pomůže i vám?

Býkům se připisuje Hagiel a podle některých tvrzení i Gabriel  Kdy Gabriela volat? Když mate z něčeho velký strach. Nevíte, co je či není pravda ...

Umění relaxovat

Cítí se často bez energie? V noci se budíte a nemůžete znovu usnout? Býváte často vystaveni stresu a trvá dlouho, než se zklidníte? Tělo vám naznačuje, ...
/ Články

Jak si získat Býky?

Býci ztělesňují krásu v pohybu. Mají cit pro přírodu a také na peníze. Z jejich investic by se mohlo hodně lidí poučit. Býci cítí, že ...

8 univerzálních snů a jejich význam

Každý z nás má sny a jejich symbolika může být u každého člověka trochu jiná. Přesto existují některá „univerzální témata,“ která se objevují ve snech různých ...

Ve středu 24. dubna se připravte na neobyčejný den. Nastane úplněk ve smyslném znamení Štíra

Úplněk, kterému se říká Růžový vrhne světlo na skrývané city, posvítí na tělo, smysly a sexualitu. Proklepne strachy z opuštění a city. Instinktivně budete vyhledávat vše, ...

Samuelčiny šamanské vzkazy na týden 22.4.-28.4.

Berani Navigace – důvěřujte svým instinktům, bezpečně vás povedou. V určité situaci jste zahnání do kouta možná i nějakou osobou, které moc nevěříte. Nebo celý ...

Karta týdne 22.4.-28.4. je Sedmička mečů. Pochopíte, co je to štěstí

Váhy čekají složité debaty. Vodnáři si budou z nepřátel rekrutovat přátele. Střelci zabojují se svou vášní… Mečová sedmička věští různá protivenství, která nakonec, dříve, či ...