Meditace s pomocí tarotu

Můžeme nás každý jednotlivý den ovlivnit? Nebo jsme v soukolí hvězdných posunů a přesunů tam někde nahoře na nebi, bez možnosti zasáhnout? Máme opravdu svůj osud někde psán? Nebo je každičký den i okamžik v našich rukou, na základě toho, kam už jsme došli? Chovejme se tak, jako bychom opravdu vždy měli tu moc měnit vše ve svých životech ke svému dobru, k prospěchu svému i ostatních, v souladu s naším poznáním, v závislosti na míře našich zkušeností. A i den D může být krásný. Krása je všude tam, kde jsme schopni ji vidět…

Intuice tarotu a cesta životem

 

V životě vidíme na cestě mnoho symbolů. Název „tarot“ byl podle francouzského okultisty Antoina Court de Gébelina složenina dvou egyptských slov TAR – TO, či ROG, což znamená cestu, nebo krále, případně cosi královského. My se podíváme na cestu Blázna. Ta totiž symbolizuje člověka – bytost toužící po poznání, dynamice a tvoření. Všechno má, nic mu nechybí, a přesto cosi hledá. Cosi, co ho nutí neustrnout na jednom místě v předem připravené roli, ale někam se posunout a objevovat.

 

Karty rozložíte po sedmi do několika řad. Karta Blázna je výjimečná a zůstává stranou. Ukazuje nový začátek, ukazuje vás, je to vaše zrození, vaše pomyslné narozeniny.

Cesta vede skrze individuální zkušenosti a ty symbolizují jednotlivé karty: Blázen do sebe nasává jejich obsah a když pochopí, jde zase o krok dál. Má na tolik času, kolik mu jeho nesmrtelná duše dává. Zažívá stavy úporné práce, učení, radostné záblesky osvícení a putuje stále vpřed.

 

Velká Arkána (velká tajemství) můžete tedy dát do tří řad po sedmi lamách v posloupnosti, ve které jsou jednotlivé lamy očíslovány.

V 19. století použil výraz „lama“ pro tarotovou kartu (lámeš ďor)francouzský spisovatel Jean– Baptiste Pitois

 

Od Mága I po Kočár VII,

od Spravedlivosti VIII k Mírnosti XIV a

od Ďábla XV do karty Svět XXI,

číslo VIII Spravedlnost je někde očíslováno číslem XI Síla.

 

 

První řada karet ukazuje fáze dozrávání

 

Mluví o vnitřním světě, kde Blázen ustaluje svoje vztahy s okolím. Je o hledání a nacházení, ztotožnění se, o přizpůsobení se společným, rodinným a kulturním potřebám. Velké arkány ukazují archetypy autorit, se kterými se každá mladá bytost na své cestě setká. Nastavuje si s nimi vztahy.

 

Nyní se člověk touží rozvíjet

 

Je na pouti, která mu zabere mnoho let. Již první karta Spravedlnost ukazuje na potřebu vlastního ocenění a zachování rovnováhy dvou aspektů osobnosti: vědomého a duchovního.

Kolo osudu ukazuje kulminující moment života a současně ukazuje bod zvratu. Odtud povede cesta dolů do hlubin. Karta Síly naznačuje umění ovládnout vlastní strachy, které vytváří podvědomí. Další arkána mluví o těžkých zkouškách, které na sebe berete během cesty k nalezení pravdy. V téže fázi života se člověk zabývá rozvíjením mysli. Přichází transformace. Pozastavuje se nad smyslem života.

 

Třetí řadu otvírá Ďábel, který ukazuje pasti a závislosti, na něž v životě narazí každý. Některé ho nutí k cestě poznání hloubi své duše. Blázen si cestou zažije své. Sbírá zkušenosti, pozná rozpaky i bolest. Věž ukazuje, jak je svědkem rozpadu všeho, co těžko budoval. Je někde mezi nadějí, znázorněnou kartou Hvězda, a podezřením, že jeho víra byla pouze iluzí, což ukazuje Luna.

 

Nakonec poutník dospívá k arkánu Svět, které je o poznání, osvícení a integraci. Cítí napojení a cítí se být vesmírnou bytostí. Splývá s přírodou a poznal její zákony. Může se tak znovu zrodit. Svět se pojí s lamou 0, Bláznem. Může se znovu narodit do nové inkarnace na vyšší úrovni vědění duše.

 

Jak meditovat s tarotem

 

Najděte si klidné místo, udělejte si pohodlí a zklidněte dech. Uvolněte se a podívejte se pozorně na každou kartu. Dejte si tolik času, kolik potřebujete. Znalci tarotu říkají, že meditace s tarotem je cosi jako setkání s duchovním mistrem, s vyšším věděním. Karty je potřeba brát s respektem.

 

Během koncentrace můžete postřehnout světlo, případně můžete mít pocit, jako by jednotlivé ikony pulzovaly. Všechno je v pořádku. Sledujte a učte se. Karta přestala být neživým obrázkem. Zapište si své dojmy, časem je možná dokážete interpretovat. Pár karet vás možná osloví víc. Budou to ty, které nejvíc rezonují s tím, co nyní prožíváte. Možná se chcete posunout o kousek dál. Podívejte se na ty karty, které jsou symboly cílů, kam se chcete posunout. Jaký z nich máte pocit? Kde jste nyní a co potřebujete k tomu, abyste se dostali tam, kam se chcete dostat? Co jste pro to ochotni udělat? Jste pevně rozhodnutí? Potom si vybavte kartu znázorňující váš cíl kdykoliv, když o sobě budete pochybovat.

 

Je tarot nebezpečný?

Díky kartám navazujete kontakt se svým podvědomím pomocí řeči čitelných symbolů. Skutečnost může být nahlížena ve dvou rovinách – empirické a transcendentální. Západní racionalisticky orientovaná filozofie odsuzující metafyziku – pozitivismus, logický empirismus a tak dále – se věnuje rovině první. Esoterika rovině druhé a stranou ponecháváme velké metafyzické systémy, počínaje Platónem. Stojí zde vedle sebe realismus, tedy svět, který můžeme vnímat a myslet, a transcendentno, uchopitelné ezoterickými metodami.

Esoterismus dosadil za svět reálných objektů a vztahů skryté korespondence mezi nimi a svět symbolů, je zde tedy vědecko-teoretický pohled a názor, zvláštní ontologie esoterismu.

Často si člověk neumí představit, že je něco jiného, než vidí. Když se Malý princ zeptal květiny, kde jsou lidé, květina byla přesvědčena, že jich je na planetě šest nebo sedm. Zahlédla je před léty. Empirické uvažování kritizoval již osvícený Immanuel Kant, nutí věřit pouze tomu, co vidíme, na co si můžeme sáhnout. Za všemi velkými nápady byla fantazie. Nejdřív člověka něco napadlo a pak to vnesl do života. Když mu někdo jiný bude tvrdit, že to nejde, protože on nic takového neviděl, postavil si hlavu a stejně jednal. Malý princ hledal cestu domů do svého světa. Tarot vám pomůže poznávat váš svět v řeči symbolů a nacházet své sny a těm pak dávat život.

 

Díky kartám navazujete kontakt s ukrytým bohatstvím duše a získáváte často nečekané věci. Naděje, strachy, komplexy, touhy. Můžete lépe poznat sami sebe a posunout své možnosti. Karty jsou pouze precizní nástroj a nic víc. Pokud máte dobrý záměr, dělají vám společnost spřízněné síly.

 

Zdroje: Bohumil Wurm: Encyklopedie tarotu (2012), Hans Urs Von Balthasar: Meditace nad tarotem (Malvern 2017), Vlasta Dušková: Marsseilleský tarot – tarotové karty Jindry Čapka (Knižní klub 2011),  Marek Dluhoš: Kabalistická Theurgie (Nakladatelsví Vodnář 2009), Pierre Lasenic: Tarot –  klíč k iniciaci (Trigon 2005), Antonie de Saint– Exupery: Malý princ (Fortuna Libri).

 

Pro Kartářky světla Helen Stanku

Foto: Shutterstock

PS: Chcete vědět víc? Zavolejte některé z našich kartářek. Jsou vždy po ruce, stejně tak, jako váš telefon. Rády vám odpoví.

Horoskop na duben 2024

Berani, během měsíce by vás mělo čekat velké množství změn. Záleží, jestli jim vyjdete vstříc. Býci, nezapomínejte na svoji rodinu, zaslouží si vaši pozornost. Přes ...

Ideální sport podle zvěrokruhu: Čemu by se měl věnovat Býk a co bude vyhovovat Střelci?

Není pochyb o tom, že pohyb prospívá zdraví. Pokud se k němu ale musíte nutit, možná jste ještě nenatrefili na ten, který se k vám opravdu hodí ...

Úklid v životě…

Do hloubkového úklidu (čehokoli) se mnohým z nás zpravidla ukrutně nechce. Tím spíše do náročného třídění vzpomínek, fotografií, zážitků, nezpracovaných emocí a vztahů. Odkládáme, jak jen ...

Partnerský horoskop: Lev. Která znamení se k němu nejlépe hodí?

Každé znamení zvěrokruhu má své přednosti i slabiny. A pokud chcete vydržet s někým ve vztahu, je dobré je znát. Jak miluje extrovertní, energický, kreativní, sebevědomý, ...

Proměna osudu je štěstí

Základní schéma Víte, že můj život se v určité etapě spojil s Tarotem a jeho filozofií. Od té doby se na svět dívám tímto ...

Karta týdne 25.3.-31.3. Šestka holí oslaví vaše dosavadní snažení

Střelci, máte skvělou šanci vyjít z kola fixních idejí a informace, které dostanete konečně začít používat s užitkem. Na cestách buďte opatrní, můžete trochu bloudit ...

Týdenní horoskop 25.3.-31.3. Co nese úplněk a zatmění ve Vahách?

V pondělí 25. března nastane zatmění Luny (8:01) a  úplněk ve znamení Vah. Tento úplněk bude výjimečně silný, neboť mu bude dělat společnost částečné zatmění ...

Blíží se březnový úplněk ve Vahách: Přinese první ze série zatmění a nastaví zkoušku našim vztahům

Míváte poslední dobou v noci neklidné spaní a převalujete se z boku na bok? Pokud ano, budiž vám útěchou, že v tom nejste sami. Úplněk, ...

Víkendový horoskop: Mars v Rybách a odvěký tanec života

Jaro vybízí k chystání svých svátků a pořádků a k těm nás bude nabádat Luna ve znamení pečlivé Panny. Nicméně svůdný Mars v Rybách touží po vzrušení ...

JAK SI KDYSI POMOCÍ MAGIE CHTĚLY UDRŽET ŽENY SVÉ MUŽE?

Jste zamilovaná. Silně a je to vzájemné. Na začátku s ním bylo všechno skvělé, byli jste jako hrdličky. Vypadali jste jako ukázkový milující pár. Nádhera ...
/ Články