Rituál prvních dožínek, sabat Lammas přichází!

Přichází čas díků za nynější teplo a hojnost, která nás štědře obklopuje a rituálního přivolání štědré úrody i v příštím roce.

Je to také čas pomalého chystání se na nadcházející podzim a zimu – dělání zásob a pořádků ve skříních a na zahradě. Ten, kdo bude mít tento den na sobě něco žlutého, i kdyby to byla třeba jenom květina se vyladí na tu správnou energií.

Dnes není vůbec od věci sebou nosit něco zlatého, nebo nějaký žlutý kámen, citrín, či jantar, aby energie Lammas nesla úspěch a štěstí i vám. Do kamene můžete vdechnout myšlenku na to, co byste rádi od života. Můžete si dopřát chvíli s přírodou. Usaďte se pod strom nebo na louku a představujte si to, po čem toužíte tak živě, jak to třeba umí malé děti, jejichž přání jsou čistá, jako studánky a které v sobě mají víru v budoucnost a ve splněná přání. Těšte se, že se vám to také povede.

Co nám tento svátek připomíná?

Sabat, jinak zvaný Lunghnasadh je svátkem první sklizně a žní. Jak skutečných, tak i metaforických, projevujících se jako pomyslná sklizeň toho, co jsme v přeneseném slova smyslu zaseli během prací o zimním slunovratu, nebo-li Yule.

Čas tohoto svátku se odvozoval buď podle astrologie, kdy Slunce ten den dosahuje 15 stupně ve znamení Lva, nebo podle rolnického kalendáře, kdy začaly dozrávat první plody v polích.

V Irsku se 1. srpna slavil Lugnasad, ve Skotsku Lunasda, či Lunasdal, ve Walesu se slavil Gwyl Awst a v Anglii se slavil Lammas, podle staroanglického Hlafmaesse, což znamenalo mnoho bochníků chleba. Lugha byl bůh nejprve lidských dovedností a pak bůh králů a hrdinů. Lugh byl králem Tuatha de Danaan, rasy božských bytostí, jejichž název lze přeložit, jako „lid bohyně Danu“.

Danu byla štědrá Bohyně Matka, která se pojila s vodou, zemí, plodností a vítězstvím. S pomocí Lugha se uctívačům Danu podařilo vyhnat Firborbolgy a Fomoiry, dřívější božské vládce, kteří jsou v irských mýtech popisovány, jako postavy hrozivých netvorů.  Lughovi se přisuzovaly velké vojenské dovednosti a časem se začal přirovnávat k římskému Merkurovi. 

Kdysi se nejpravděpodobněji rituální obřady svátku Lammas odehrávaly nejčastěji na vrcholcích hor, nebo nad vodou. Dost dobře bylo možné, že se vykonávaly rituály, ve kterých se první obilí bralo na špičky kopců, či pohoří a kde se zakopávalo, jako obětní dar, pro bohy. Častou praktikou bylo také obětování Býka, kde se se během obřadu používala jeho kůže. Hrály se hry, které popisovaly vítězství Lugha nad nemocí a hladem. Slavnosti bývaly třídenní.

To se postupem času zkorigovalo na kratší dobu a rituály už pak vypadaly také jinak. Tento den se stále děkovalo bohům za sklizeň, úrodu, postupně se však vynechávaly zvířecí oběti. Dál se dávají dary složené z obilí, květů, medu a ovoce. Ten den se podepisovaly smlouvy a uzavírala manželství.

Pokud vás trápí pocit, že by se vám mohlo vést lépe, využijte sílu svátku Lammas, abyste si pojistili příliv pozitivní energie. Pak nastartujte nové plány a vize dalšího života.

Převažuje-li u vás pocit, že se vám naopak daří, také za to poděkujte.

Poděkujte za lásku, rodinu a zdraví, či nadání. Nic nikdy netrvá věčně a dobrá magie, Bohyně Matka i další staří bohové mohou pomoci.

Sabat nastává se západem slunce v sobotu 31. července a trvá až do západu slunce 1. srpna. Můžete uspořádat piknik s přáteli někde večer na čerstvém vzduchu. Podle keltské tradice nesmí chybět ještě teplý chléb, nebo nějaké cukroví, hlavně však upečené doma. Každý příchozí by mohl přinést něco chutného k jídlu. Připravte také symboly hojnosti jako jablka, kukuřice, ořechy, či med. Vše by mělo podkreslovat sezónní ovoce a zelenina.

Ani barvy nenechejte náhodě. Nejvíc barev by mělo být ve znamení sabatu Lamas, barev pojících se s podzimem a přitom to má vypadat, jako uprostřed léta. A to je žlutá, zlatá, oranžová, zelená a hnědá. Můžete mít takto laděný ubrus, ubrousky nebo svíce.  Doprostřed stolu, či piknikového ubrusu položte věnec ze žlutých, či oranžových květů a do jeho středu vložte kousek domácího pečiva. Je to oběť všem vám přejícím duchům. Děkujte bohům za vše, co vás potkalo dobrého během tohoto roku.

 Ještě je potřeba dát si hlt studeného pšeničného piva, nebo bílého vína a zbytek vylít za sebe na zem. Myslete při tom na přání, o které chcete Bohy prosit.

Bramborový rituál na štěstí a úspěch

Ke sváteční magii se skvěle hodí brambory, jako tradiční element sklizně během Lammas. Vyzkoušejte toto jednoduché kouzlo, abyste si přivolali štěstí a zvýšili úspěch.

Rozkojte bramboru vejpůl a vybavte si, jaké štěstí a úspěch si toužíte přivolat. Podle toho v bramboře vydlabejte symbol. Na peníze to bude mince, na lásku srdce… Pokud to není nic určitého, vytvořte si z ní jemné obtiskovadlo ve tvaru hvězdy. Použijte nějakou netoxickou barvu a na připravený papír symbol obtiskněte. Odkrojte z brambory zabarvený dílek a zbytky brambory zakopejte do země. Lísteček s razítkem schovejte doma, nebo noste ssebou tak dlouho, jak to budete cítit.

Pro Kartářky světla Helen Stanku

Foto: Shutterstock

PS: Chcete vědět víc? Zavolejte některé z našich kartářek. Jsou vždy pohodlně po ruce tak, jako váš telefon a rády vám odpoví.

Horoskop na duben 2024

Berani, během měsíce by vás mělo čekat velké množství změn. Záleží, jestli jim vyjdete vstříc. Býci, nezapomínejte na svoji rodinu, zaslouží si vaši pozornost. Přes ...

Ideální sport podle zvěrokruhu: Čemu by se měl věnovat Býk a co bude vyhovovat Střelci?

Není pochyb o tom, že pohyb prospívá zdraví. Pokud se k němu ale musíte nutit, možná jste ještě nenatrefili na ten, který se k vám opravdu hodí ...

Úklid v životě…

Do hloubkového úklidu (čehokoli) se mnohým z nás zpravidla ukrutně nechce. Tím spíše do náročného třídění vzpomínek, fotografií, zážitků, nezpracovaných emocí a vztahů. Odkládáme, jak jen ...

Partnerský horoskop: Lev. Která znamení se k němu nejlépe hodí?

Každé znamení zvěrokruhu má své přednosti i slabiny. A pokud chcete vydržet s někým ve vztahu, je dobré je znát. Jak miluje extrovertní, energický, kreativní, sebevědomý, ...

Proměna osudu je štěstí

Základní schéma Víte, že můj život se v určité etapě spojil s Tarotem a jeho filozofií. Od té doby se na svět dívám tímto ...

Karta týdne 25.3.-31.3. Šestka holí oslaví vaše dosavadní snažení

Střelci, máte skvělou šanci vyjít z kola fixních idejí a informace, které dostanete konečně začít používat s užitkem. Na cestách buďte opatrní, můžete trochu bloudit ...

Týdenní horoskop 25.3.-31.3. Co nese úplněk a zatmění ve Vahách?

V pondělí 25. března nastane zatmění Luny (8:01) a  úplněk ve znamení Vah. Tento úplněk bude výjimečně silný, neboť mu bude dělat společnost částečné zatmění ...

Blíží se březnový úplněk ve Vahách: Přinese první ze série zatmění a nastaví zkoušku našim vztahům

Míváte poslední dobou v noci neklidné spaní a převalujete se z boku na bok? Pokud ano, budiž vám útěchou, že v tom nejste sami. Úplněk, ...

Víkendový horoskop: Mars v Rybách a odvěký tanec života

Jaro vybízí k chystání svých svátků a pořádků a k těm nás bude nabádat Luna ve znamení pečlivé Panny. Nicméně svůdný Mars v Rybách touží po vzrušení ...

JAK SI KDYSI POMOCÍ MAGIE CHTĚLY UDRŽET ŽENY SVÉ MUŽE?

Jste zamilovaná. Silně a je to vzájemné. Na začátku s ním bylo všechno skvělé, byli jste jako hrdličky. Vypadali jste jako ukázkový milující pár. Nádhera ...
/ Články

Příspěvek byl publikován v rubrice Články se štítky , , a jeho autorem je Helen Stanku. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Autor: Helen Stanku

Jsem kartářka, která s kartami dospívala. Karty byly vždy mými kamarádkami a také mne štvaly. Hádala jsem se s nimi. Zkoušela jsem je obměkčit a časem jsem pochopila, že musím začít u sebe. Karty reagují na mne, na moje podvědomí a na energie člověka, jemuž vykládám. Tyto energie jsou proměnlivé, jako všechno kolem nás.