Uzdravte duši, tělo si pak poradí samo

Sdílejte nás:

Poslední dobou nabírá na popularitě obor, kterému se říká psychosomatika. Jeho průkopníci vysvětlují, že jde o tzv. celkový medicínský obor. Protože k tomu, aby bylo zdravé naše tělo, potřebujeme uzdravit i mysl. A vyřešit si naše životní situace, změnit postoje a mnohdy i názory.

Slovo psychosomatika pochází půsovdně z řečtiny a obsahuje tato dvě slova: “psýché” – duše a “soma” – tělo. Zkoumá tedy jak stav naší duše (nebo můžeme říkat i mysli, pokud je nám tento výraz bližší), a rovněž výrazně ovlivňuje fungování našeho těla. Tedy jak se naše psychika – naše pocity a způsob, jak s nimi naložíme, odráží v nejrůznějších symptomech (příznacích) či přímo nemocech, kterými prochází naše vlastní fyzické tělo.

Řeč těla

Tělo k nám vysílá signály prostřednictvím pocitů. Například cítíme hlad, chlad, sevření v některé části těla, únavu, bolest nebo ztuhlost. Důležité je tyto signály jednak vnímat a pak správně vyhodnotit.

O vyhodnocení se stará naše mysl. Když je signál dobře vnímán a zachováme se tak, abychom vyhověli tomu, co tělo potřebuje, pak se mu uleví a zůstává zdravé.

Když neposlechneme…

Když nerozumíme svému tělu, případně nechceme jeho signály vnímat, pak je ani nemůžeme správně vyhodnotit a zachováme se tak, že uděláme něco jiného, než naše tělo potřebuje. Tělo se pak dál necítí dobře, příznaky se zesilují a může dojít až k tomu, že onemocníme.

Vnímejte sami sebe

Kdybychom dobře rozuměli svému tělu a chovali se podle toho, co potřebuje, tak žádnou psychosomatiku nepotřebujeme. Stačilo by být vnímaví a respektovat tělesné potřeby.

Ovšem toto mezi lidmi není tak běžná dovednost, a proto nám znalost psychosomatiky může být nápomocná v tom pochopit, co se s naším tělem děje, když začalo být nemocné a začít dělat vše pro to, aby se mohlo uzdravit.

Léky nejsou řešením

Někdy možná může stačit, když vezmeme pilulku. Ovšem z dlouhodobého hlediska si tělo bude muset najít silnější signál (závažnější nemoc), aby nám znovu řeklo, co potřebuje.

Použití léků, které odstraňují příznaky nemoci (například léky proti nachlazení odstraňují bolesti hlavy, v krku a snižují horečku) se dá přirovnat k vypnutí varovné kontrolky v autě. Může nám sice přestat blikat kontrolka dostatku benzínu, když ji vypneme, ale jednou nám ten bezín stejně dojde.

Jak se uzdravit?

V prvé řadě si potřebuje uvědomit, že se takto chová. Že se neumí bránit a proč si tento vzorec chování vytvořil. Postupně může pracovat na tom, že se naučí čelit požadavkům okolí jiným způsobem tak, aby zůstával vnitřně v klidu.

Pomoci rozebrat naši životní situaci, a tím řešit i naše psychosomatické obtíže, mohou i naše odborníci. Zavolejte si o radu.