Jste mladá nebo stará duše?

Sdílejte nás:

Jste duší starou, mladou či zralou? Nedejte se mýlit, rozhodně to není o věku. Ani vaše postavení, zajištěnost, moc, majetek či chudoba, prohry i úspěchy nehrají roli. Mladá duše má za sebou několik vtělení. Stará jich může mít i několik tisíc.

duseNejde tu o srovnávání toho, kdo je starší. Spíše dostaneme odpověď, proč jsme jiní. Stará duše čerpá ze své moudrosti. U starých Slovanů to byli moudří lidé, kněžky, vědmy.

Jak poznat starou duši?

To, jestli jste starou duší, se pozná z více druhů skládačky, svoji roli hraje astrologie, numerologie, jasnozřivost. Také si můžete zodpovědět několik otázek:
Když jdete po nějakém cizím místě v cizím městě, stalo se vám, že jste měli pocit, jako byste tam už někdy byli? Mnoha lidem se stává, že se jim zdají důvěrně známá místa, která však navštívili poprvé. Zajímáte se o alternativní pohled na život nebo se zabýváte ezoterikou? Zvědavost člověka pohání odjakživa a takzvaná alternativní cesta neboli ezoterika je cesta rozvoje duše.

Svoji společnost si vybíráte? Vystačíte si sami, než najdete spřízněnou duši, protože člověk je z podstaty společenský tvor a druhé potřebuje k rozvoji a obohacení. Cítíte potřebu pomáhat druhým ne proto, aby vás chválili, ale proto, že to tak cítíte? Nejkouzelnější na tom je to, že pomáhaje druhým vlastně pomáháte i sobě.

Stojíte lehce mimo proud, když materiální hodnoty pro vás nejsou to nejdůležitější? Materiální hodnoty vytváříme my lidé a úroveň takzvaného materiálního zabezpečení úzce souvisí s duchovním rozvojem a morálkou. Takto totiž vznikají ty nejlepší podmínky prosperity a rozvoje jak pro jednotlivce, tak pro celou společnost.

Nevyhledáváte různé guru ani jiné autority a tvoříte si vlastní názory? Kritické myšlení je pro člověka životně důležité k nalezení pravdy a k zamezení manipulace. Dobrý duchovní učitel neboli guru se pozná dle toho, že neusiluje o kontrolu nad vašimi životy a manipulaci s vámi.

Emoční kvocient

Jste natolik empatičtí, že vnímáte pocity druhých lidí? Soucit neboli takzvaná empatie je základním rysem lidské bytosti a absence soucitu je pokládána za duševní mrzáctví, které je nám někdy známo i pod pojmem psychopat. Soucit je nezbytně důležitý pro rozvoj duší a potažmo učení se a chápání, poznávání.

Ovládáte své emoce i tehdy, když jste třeba naštvaní? Většina lidí se učí ovládat své city. K tomu jsou jisté duševní techniky, jež jsou nápomocné vaši negativní emoci ovládnout a nasměrovat do konstruktivní roviny. I staré duše, stejně jako ostatní, se v každé inkarnací učí tuto dovednost nanovo, mají však lepší předpoklady.

Stačí vám k radosti milé slůvko či čtyřlístek, sluníčko, pěkná píseň či tanec? Vlídné slovo vždy potěší a rozzáří náš den a v rámci duševní hygieny je dobré zaměřit pozornost na to, co nám dodává radost.
Slýcháte často, že jste pro jiné lidi originální, a nepotkávají často někoho takového, jako jste vy? Pokud ano, tak sloužíme bližním jako inspirace a obohacujete je. Zároveň máme kolem sebe lidi, kteří pro změnu obohacují nás. Krásné je to, že tuto vlastnost mají všichni lidé, každý je totiž schopen něčím inspirovat či učit druhé. Staré duše lépe dokáží udržet morálku a etiku a nenechají se lehce svést z cesty.

Respektující člověk

Neděláte nic, co by vzbuzovalo váš vnitřní odpor? Pakliže děláte něco, co ve vás vzbuzuje odpor, je potřeba se zamyslet, jak tyto okolnosti ve svém životě pozměnit. Staré duše žijí většinou v souladu samy se sebou.

Respektujete odlišnost jiných lidí, nehodnotíte podle majetku a barvy kůže, ale podle toho, jací jsou lidé? To je totiž to jediné směrodatné měřítko, na ostatním už tolik nezáleží.

Již od dítěte jste říkávali věci a druzí se divili, odkud to můžete vědět? Ať už ano nebo ne, měli bychom poznávat sebe a učit se ze života.

Vykonáváte nebo hledáte takovou práci, která vás bude rozvíjet? I to je zcela přirozené, jelikož je již dávno prokázané, že monotónní a jednotvárná práce je ubíjející.

Staré duše jsou též „hladovější“ po duchovní potravě. Nedokážete si představit intimní vztah bez lásky? I to může být jakousi náhražkou, když v životě chybí partner, ale staré duše již vědí, že tudy cesta nevede a že takovýto vztah nezbytně nutně vyvolá ne nepodobný stav, jako když se to přežene s alkoholem, „citovou kocovinu“, jelikož přináší jenom fyzické uspokojení, nikoli duševní.

Starý či mladý?

Pokud máte na většinu těchto otázek kladnou odpověď, starou duší s největší pravděpodobností jste. Každá duše má cit pro to, co je dobré a špatné – má svědomí. A všichni jsme na cestě rozvoje, který je nekonečný. Tato cesta nikdy nekončí. Podle některých učení je tento pozemský svět takzvaná mája – iluze. Některé duše pozemskou reinkarnaci opustily a dosáhly vyšší úroveň. A tyto duše nad námi bdí a pomáhají ve vývoji. Nazývají se nanebevzatí mistři.

Celý článek vyšel v magazínu Šaman číslo 1 (http://www.saman-magazin.cz)

NH Car Mercedes 3000S láskou Helen Stanku