Význam léčivých kamenů

Sdílejte nás:

Máš-li nějaké trápení, nějakou bolest, jdi do polí, najdi si pěkný kámen a vezmi ho do ruky. Svěř mu svoje trápení a potom kámen zahoď hodně daleko, kde ho nikdo nenajde, můžeš ho i zahrabat do země. Kámen na sebe vezme tvoje trápení a odnese je s sebou, ty se budeš cítit lehce a v pohodě. A kámen? O ten se bát nemusíš, tvoji bolest předá matce zemi, ze které sám pochází. Země je kouzelná, umí všechno přeměnit. Na hnoji nechá vykvést růži, tak i tvou bolest přemění na radost. Pěkná pohádka, viďte? A že by snad mohla být i pravdivá?

drahé kamenyStejně jako jsou různí lidé, tak i každý kámen vládne specifickou silou, která je dána jeho složením, hustotou, barvou, prostředím, z něhož pochází, i způsobem jeho zrodu a vlivy, které při tom působily. Drahé kameny mají mnoho zajímavých léčebných vlastností – např. umí podpořit hojení ran, léčbu nemocí, rekonvalescenci. Ale také nám mohou pomoci s duševní očistou. Každý kámen má své osobité a výjimečné poslání.

Jak si vybrat „svůj“ kámen?

Nejvhodnějším způsobem výběru je vzít kámen do ruky a vnímat, jak na nás působí.
Měl by v dlani po chvíli začít příjemně hřát. Nesmí nepříjemně studit a už vůbec ne pálit. Tím nám dává najevo, že s námi spolupracovat nechce a nebude. Zkusme jeho vůli ctít a poohlédněme se po jiném.

Stejně, jako my se musíme starat o očistu těla i ducha, tak je třeba i o drahé kameny pečovat. V extrémní situaci se totiž může stát, že vyčerpaný a znečištěný kámen popraská, rozpadne se na prášek nebo nám rázovou vlnou vrátí veškerou negativní energii (to dělá například občas onyx – s ním zacházejte opatrně).

Když si domů přinesete nový kamínek je třeba jej nejprve očistit. Nejlepší je položit kámen do skleněné misky se studenou vodou, mírně osolenou mořskou solí. Jednou týdně nebo podle pocitu kamínek propláchneme pět minut pod studenou tekoucí vodou nebo opět necháme v misce přes noc. Kamínky dobíjíme energeticky na dopoledním sluníčku. Některé druhy (např. Ametyst, Růženín, Charoit, Křemen, Smaragd, Malachit) vstřebávají energii pouze z měsíčního světla, nevystavujte je proto přímému slunci. Nechejte je spíše  polostínu. Nezbytné je si o konkrétním kamínku předem zjistit co nejvíce informací.

Pokud máte kamenů více, nenechávejte je uskladněny v krabici všechny dohromady. Rozestavte je tak, ať mohou „dýchat“ a mají přístup k dennímu světlu. Obzvláště modré a fialové kamínky si ve stísněném prostoru nelibují.
Jakmile vám kámen popraská či zmléční, je to signál, že ze sebe vydal co mohl. Nevyhazujte je do smetí, ale vraťte je přírodě. Můžete je dát ke kytkám do květináče, či vrátit do země.

Ozdoba těla

Nejtradičnějším způsobem působení drahých kamenů je nosit je jako šperk. Jejich vibrace tak mohou působit přímo na tělo. Dalším způsobem je pokládání kamenů na energetická centra (neboli čakry).
Síla drahých kamenů může být využita i zevnitř. Příslušný kámen, dobře omytý, vložíte minimálně na pět hodin do litrové lahve pitné vody. Po uplynulé době kámen vylovíte a obohacenou vodu vypijete po malých doušcích. Nápoj každý den připravujte čerstvý a kámen po vyjmutí ukládejte na světlé místo, aby načerpal znovu energii.

Síla energií

Pokud jste našli kámen, který na vás příznivě působí, uvědomte si, že na sebe převzal jedinečnou osobitost. V žádném případě nenechejte na něho sahat a působit jiného člověka. Kamínky mají schopnost vstřebávat energie z okolí, předávat je svému nositeli a ovlivňovat ho. Jste s kamenem v souznění, je to vaše osobní věc, která se nepůjčuje.

Léčivé kameny podle znamení zvěrokruhu

Ryby – empatickým Rybám prospívá ametyst. Podporuje intuitivní vnímání a otevírá duši novým myšlenkám a ideálům. Zvyšuje schopnost soustředění.

Beran – silnou vůli a pozitivní energii nositelů tohoto znamení podporuje červený jaspis. Působí příznivě na oběh krve, na duševní činnost, posiluje imunitu. Dalšími vhodnými kameny jsou také rubín a ametyst.

Býk – pro vznětlivé Býky je vhodný růženín, který uklidňuje srdce, reguluje jeho činnost a chrání před trombózou a infarktem. Také se hodí kameny aventurin a malachit.

Blíženci – pro tyto individualisty se hodí citrin, který jim napomůže ovládnout emoce, odstraňuje blokády a napětí. Prostřednictvím imunitního systému oživuje látkovou výměnu a pomáhá při potížích zažívacího traktu.

Rak – citlivým rakům prospěje aventurin, který působí příznivě na regeneraci a harmonizaci celého organismu. Potlačuje alergie a snižuje výskyt kožních problémů. Uklidňuje myšlenky a pocity.

Lev – sebevědomým Lvům odpovídá nejtvrdší kámen, a to diamant. Tento kámen podporuje jejich myšlení, smělost a nepřemožitelnost. Stabilizuje celý organismus, zejména nervovou soustavu a smyslové orgány.

Panna – spolehlivé, inteligentní Panny potřebují více sebevědomí. Dodá jim je tygří oko, které spolehlivě působí proti migrénám. Dobře ladí také s ametystem.

Váhy – šarmantním a diplomatickým Vahám, které touží po harmonii a spravedlnosti, pomůže kámen míru – jadeit. Dodává vnitřní klid, přispívá k radosti ze života.

Štír – cílevědomým a vytrvalým Štírům pomáhá hematit. Zvyšuje jim vitalitu, pomáhá uvolnit se. Používá se při léčení chudokrevnosti a velkých ztrátách krve po zraněních.

Střelec – svobodomyslným a idealistickým Střelcům prospívá lazurit, který jejich vlastnosti podporuje a dodává sílu stát si za vlastním názorem. Zahání depresi a zmírňuje křeče a neurózy.

Kozoroh – vše plánuje s vážností a chladnou hlavou. Aby si při tom nezapomněl užívat života, o to se postará malachit. Učí Kozoroha smířlivosti a lásce, harmonizuje organismus, mírní záněty.

Vodnář – tvořivým Vodnářům pomáhá amazonit otevřít se ostatním lidem. Snadno rozvíjí přátelství a je nepostradatelný při aktivním provozování sportů.

Barevný vliv kamenů

Červené kameny – stupňují vitalitu, temperament, sexuální odvahu, jejich červená barva podněcuje pohyb, životní sílu a radost.

Oranžové kameny – podporují veselost, uvolněnost, klid, vyrovnanost, osvobozují od přehnané odpovědnosti.

Žluté kameny – ovlivňují mentální vědomí a nervy, dodávají radost do života a vyrovnanost, odstraňují strach a obavy ze seznamování.

Růžové kameny – probouzí lásku, něhu a sebeúctu.

Zelené kameny – podporují zdraví, nadbytek a vyváženost, zprostředkovávají klid a pomáhají překonávat změny.

Modré kameny – vyzařují ochranu a sílu.

Fialové kameny – oživují duši a duchovní prožitek.

Bílé kameny – očišťují tělo, symbolizují spokojenost, upřímnost a čistotu.

Černé kameny – ochraňují auru, napomáhají koncentraci, podporují ctižádost a přesnost.