Nápoj bohů, bohémů i mystiků…

A také nezbytná ingredience do starodávných nápojů láskyelixír života

„Víš – zkoumat třeba, Bušku milý,

to víno má svůj zvláštní ráz,

zprvu trpké, ale milé zas –

my, myslím, se už vpili!“

Jan Neruda

Za Karla IV. poznalo víno v Čechách svůj rozkvět – kdo si na svém pozemku vysázel vinnou révu, byl na dvanáct let osvobozen od placení daní.

Elixír života

Staré tradice vidí ve vínu krev matky Země. Pro starosemitské národy bylo víno elixírem života a nápojem nesmrtelnosti a bylo zasvěceno Baalovi, bohu plodnosti a života. Jiné prameny tvrdí, že je červené víno Dionýsovou krví, jež měla navodit posvátný trans potřebný k nahlédnutí do jiných světů.

Léčivá síla vína je po staletí dobře známá. Stejnou sílu má v magických rituálech. A staří mágové používali vodu pouze k věštění budoucnosti, na všechny ostatní rituály se až do 19. století používalo především víno.

Proč se lilo víno na hrob?

Již staří Řekové věděli, že každodenní pití vína prodlužuje život, snižuje riziko infarktu, snižuje cholesterol, ačkoliv tehdy lidé neměli ponětí, co to cholesterol je. U nás se bez sklenky vína neobešlo uzavření dobrého obchodu a svůj podíl mělo víno dokonce i při pohřbech, kdy se v některých krajích vínem kropil otevřený hrob.

Jinde, třeba v Bulharsku, vzpomínali na zesnulou hlavu rodiny tak, že nalili víno do ohně a na plotnu a k tomu řekli: „Raduj se, hospodáři!“ a potom nebožtíkovi donesli tři sklenky vína a kousek drůbežího masa s chlebem na půdu. Víno prostě milovali i duchové a proto bylo vhodnou úlitbou.

Symbol bujícího života, štěstí a životní síly

Dle legend mělo být víno prvním alkoholickým nápojem lidí. Tvořilo se samo fermentací a již tento proces sám o sobě zapůsobil na lidi tak, že víno začali považovat za magické.

Od té doby, kdy byl vypit první doušek, se mu počal přisuzovat mystický význam. Lidé se po jeho vypití stávali klidnějšími, veselejšími… a svobodnými. Milovali se, tančili, zpívali… Nelze se tedy čemu divit, že bylo považováno za nápoj bohyň a bohů. Jeho hrozny a listy se staly symboly bujícího života, štěstí a životní síly.

Víno bylo nedílnou součástí rituálů plodnosti a také úlitbou bohům. Stalo se jednou z nejdůležitějších přísad rozmanitých lektvarů, které připravovaly staré čarodějky. Smíchané s řadou jiných ingrediencí a proložené patřičnými zaklínadly přinášelo sílu, zdraví, vášeň, dobývalo chladná srdce a probouzelo lásku. Léčivé je prý víno z okolí sopky Somolo, údajně léčí neplodnost a stmelí v dokonalý pár i zcela odlišné jedince. Podle staré vlašské legendy se praví, že sopku nasypali andělé z nudy v době, kdy se tvořil svět, proto je tak zvláštní.

Víno se také stalo neodmyslitelnou součástí všemožných receptů na milostné nápoje:

„Zalej při úplňku o půlnoci sklenici s trochou čerstvého kořene celeru bílým vínem. Za tři dny sklenici otevři a dej vypít svému muži. Když to vypije, buď si jistá, že tě té noci jen tak spát nenechá…“

To jsou staré lidové recepty. Otázkou je, jestli dá větší sílu víno, nebo celer.

„Strč dobré a jasné červené víno do mraveniště, nechej ho tam celý rok stát od čtvrtka v dobře uzavřené láhvi, poté ho vytáhneš až následující pátek za rok, sám ho vytáhni a získáš ohromnou moc a sílu a budeš dělat divy…“

Cikánský nápoj lásky

Vezmi 1/4 sklenky červeného vína, sklenku vody, lžičku kopru, lžičku sporýše, tři muškátové oříšky, trošku medu. Suroviny vlož do kotlíku a na ohni přiveď k varu. V ruce drž zapálenou růžovou svíčku, posaď se před kotlíkem a třináctkrát opakuj nahlas jméno dotyčného. Potom kotlík odstav. Obsah prolej lněným plátýnkem, doslaď trochou medu a podej milovanému člověku. Bude po tobě jako divej.“

Lektvar na deprese

„Litr bílého sladkého vína a pět stroužků česneku. Víno ohřej na ohni, ale nepřevař. Nemá dojít k varu. Přisyp na plátečky nastrouhaný česnek. Slej do láhve a nech v pokojové teplotě sedm dní a nocí. Poté přeceď a užívej jednu až dvě sklenky denně a na nervy tě nedostanou.“

(Ne)vinná dieta

Víno má také blahodárné účinky na naši ideální váhu. Samozřejmě, pokud se pije s mírou. Francouzi dokonce tvrdí, že ačkoliv jedna sklenka vína obsahuje padesát kalorií, zrychluje spalování tuků v tom množství, ve kterém se víno vypilo. Takže pomůže hravě vyformovat postavu.

Text : Helen Stankukartarka-v-eteru

 

 

 

 

 

Další články Helen Stanku:

Poradna Helen Stanku

Vědma, kartářka, čarodějka

Pro hodně lidí je to téměř něco jako: Divná bába v černé barvě a s černým kocourem na rameni, bradavicí na nose, na ní chlup, na tom chlupu blechu a hypnotizujíc obří křišťálovou kouli ...