Léčivá energie

Sdílejte nás:

Energie drží pohromadě atomy, elektrická energie napájí spotřebiče, osvětluje od domácností přes továrny až po celá města, kinetická energie nám umožňuje cestovat, tepelná energie zahřívá naše domácnosti, životní energie dává růst a žít všemu na této planetě. Vše také může energie vyzařovat i absorbovat. Léčivé vyzařování kamenů, stromů, biotronická energie, to vše může působit na ostatní živé i neživé. Vše je v energetické interakci.

léčivá energieStaré civilizace byly přesvědčeny, že pokud jsou dvě základní energie, které dnes označujeme jako plus a mínus, v rovnováze, pak je vývoj harmonický. Pokud některá z těchto dvou základních složek výrazně přebývá na úkor druhé, nastává disharmonie. Pojďme si udělat malou společnou exkurzi, co všechno energie znamená, jaké jsou její projevy, co s ní dělali naši předkové a jak s ní můžeme pracovat my. Energie nás provázejí všude.

Energie tvarů

Vše kolem nás má nějaký tvar. Každý tvar dokáže formovat, vyzařovat a absorbovat energie. Nejznámějším tvarem, který významným způsobem formuje a vyzařuje energie, jsou pyramidy. Jsou to jehlany a z fyziky víme, že jehlan dokáže odrážet rádiové vlny. Je to dokonalá anténa, jehlan je výborný vysílač.

Vyjasněme si na začátku to nejpodstatnější: zákon o zachování energie zůstává v platnosti. Nic energii nevytváří, nic energii nezničí – jen ji přeměňuje – například elektrárna přeměňuje pohybovou či tepelnou energii na energii elektrickou. Pokud nám v krbu hoří dřevo, pak se struktura dřeva mění v energii tepelnou a světelnou.

I egyptské pyramidy pracují s tím, co mají k dispozici. Nic nevytváří, jen formují to, co mají k dispozici. Ze starověkých poznatků se do dnešních dnů dochovalo to, že pokud budete v pyramidě v určitých úrovních, pak vás to může nějakým způsobem zharmonizovat. Pyramida dokáže odstranit disharmonie, jež v našem těle, v daném předmětu, potravině nebo léku jsou.

Hranatý byt má jiné energie než kruhová místnost. Jiné energie má oválná místnost. Další směr, který je v současnosti velmi populární, je Feng-šuej. Tedy využití energií v bydlení, žití, způsobu myšlení. V devadesátých letech 20. století bylo velmi populární Reiki, tedy „cesta energie“, v Indii se těmto energiím říká prána, staří Číňané hovořili o čchi, Japonci tuto energii pojmenovali ki.

Všechna tato učení vycházejí z toho, že pohyb, který mají atomy, udržuje jakási energie. Tato energie je modifikovatelná. Absolutní špička v poznání v práci s energiemi byla údajně mysteria templářů, kteří tyto věci znali velice dobře a přivezli si je do Evropy ze svých cest z Jeruzaléma.  Jedním z nositelů velmi výrazných tajemství a jeden z největších zasvěcenců své doby byl nám velmi dobře známý císař Svaté říše římské a český král Karel IV.

Malý energetický experiment

Položte střed dlaně jedné ruky na hlavu tak, aby dlaň byla položena na nejvyšším hrbolku vaší lebky. Potom začněte pomalu zvedat ruku nad hlavu a v jednom místě ucítíte jemný průvan. Na začátku pohybu máte teplo od hlavy a v určitém místě střed dlaně ucítí jemný, nenápadný průvan, ochlazení. Podle tradice to je místo, kde dochází k napojení na duchovní síly, vyšší energie spojení s anděly a tak dále. V tomto místě malovali staří malíři andělům jejich svatozář. Indové tomu říkali Sedmá čakra – Sahasrára. Je to energetické centrum – jedno ze sedmi – které je mimo naše tělo.

A jak to souvisí s císařem Karlem IV.? Tento panovník patřil k největším zasvěcencům středověku. Ve svatováclavské koruně je v nejvyšším bodě nad hlavou křížek, v něm je vydlabaný obdélníkový otvor a v tom otvoru je zasazen safír.

Safír jako takový dokáže zklidňovat energie. A ten safír je přesně v tom místě, kde měl císař Karel svůj průvan – centrum spojení s vyššími energiemi, s vyšší inteligencí. V této koruně je mnoho dalších energií, tvarů a kamenů, ale pro náš pokus je důležité, že tento jediný křížek je ve stejném místě jako váš průvan nad hlavou – duchovní napojení.

Pokud se dostanete na hrad Karlštejn, pak na závěr první trasy je vystavena za sklem Karlova koruna. Zkuste si jen kolem ní dát ruce a nasajte energii. A pokud to půjde, zaměřte se na křížek na vrcholu koruny, dejte si druhou ruku nad svou hlavu a zkuste si představit, že se tyto energie propojily. Kdo je jen trochu senzitivní, ucítí mocný příval energie, který prochází hlavou do celého těla. Funguje přesto, že se jedná o kopii, kde místo polodrahokamů je jen obarvené sklo. Přesto tvar koruny emituje energie, které se dají procítit.

Korunovační klenoty byly vytvořeny podle astrologických výpočtů, numerologických výpočtů, mají svůj energetický vliv kameny, tvar, v interakci je žezlo a říšské jablko. Málokdo ví, že součástí celého tohoto energetického komplexu je také meč, jehož pochva i madlo mají silné energetické vlastnosti. Podle samotného císaře v jeho slavném životopise Vita Caroli je energetická síla těchto předmětů svázána s určitým obdobím a určitým místem. Pak mají obrovskou energetickou a duchovní sílu.

Zkusme se na to podívat velice zjednodušeně: to, co příroda utváří, můžeme my, jako děti přírody, využít.

Starověká egyptská civilizace věnovala vyzařování energií obrovskou pozornost. Faraonovo žezlo je tvar, který formuje energie několika způsoby – pokud uchopíte žezlo v jeho háčku, pak z vás vytáhne negativní energie, pokud ho chytnete těsně pod háčkem, vyrovnává ve vás kladné a záporné energie. Čím níž ke konci žezla půjdete, tím silnější vitální a duchovní energie dostáváte. Původní žezla byla doplněna přesně rozloženými kameny a zlatem, takže staří Egypťané kombinovali energie tvarů s energiemi kamenů a kovů.

Energie a její vliv na vědomí

Jedno z významných tajemství templářů, které je zakódováno v ranně gotických katedrálách, je vzájemné působení energií kruhu, obdélníku a čtverce. Za vzor je dávána katedrála v Chartres.

Když vstoupíte do takovéhoto chrámu, můžete ucítit odliv energií (to je úkolem obdélníku), postoupíte dál a dostanete se do vlivu čtverce, který ve vás vyrovnává energie. U oltářiště působí kruh, který vás dobije naprosto čistými energiemi. Projdete-li se takovýmto stavebním skvostem, tak vám vysaje energie, vyčistí a dodá nové, čisté energie.

Středověcí templáři používali tyto tvary v kombinaci s energetickým působením barev ke zlepšení činnosti mozku. Při tomto použití dochází k hlubokým meditativním změnám v mozku za bdělého vědomí. Tyto poznatky se dají krásně použít i dnes.

Jednotlivé poznatky se dají kombinovat, a pokud energetické cvičení provedete v pyramidě, pak dosáhnete mnohonásobně silnějšího výsledku.  Totéž platí pro energeticky silná místa, jako je v Anglii Stonehenge nebo u nás Kromlech.

Nilský kříž

Nilský kříž v různých velikostech a v různých poměrech má i různou působnost. Umí energie vyčistit, vyrovnat a umí je i vyslat. Ve své léčitelské praxi používám 1,5 metru vysoké nilské kříže. Smyčka kříže dokáže vyčistit energie, například při úporných bolestech hlavy, umí vyslat energii toho, co ve smyčce je nožkou na určené místo.

Dejme si příklad: pokud dáte do smyčky nilského kříže sáček s čajem a sednete si před kříž tak, aby jeho nejdelší nožka směřovala k vám, vyšle ankh energii čaje do vás. Po přibližně čtvrt hodině bude čaj vypadat, jako by byl spařený. Můžete do smyčky kříže dát léčivé byliny, léky, čistící nebo léčivé kameny, prostě cokoli. Mezi léčiteli se tomuto postupu říká aplikace bylin na sucho. Obecně platí, že smyčka kříže odebírá energie. Krátká, boční ramena kříže vyrovnávají kladnou a zápornou energii a dlouhá nožka dokáže energie spalovat a zároveň vysílat to, co je ve smyčce. Pokud je nilský kříž nasměrován podle světových stran, pracuje mimořádně silně.

Energetické tvary se dají kombinovat. Pokud dáte do pyramidy nilský kříž, pak jste pod vlivem jak pyramidálních energií, tak pod vlivem energií ankhu. Pokud otočíte nilský kříž nožkou na sever, velice silným způsobem člověka dobíjíte, pokud ho otočíte nožkou na jih, dají se tak ovlivňovat problémy s nespavostí, s klouby, psychózy, stresy, deprese, artrózy a podobně.

Studnice energií

Můžeme hovořit o energiích kamenů, velmi zajímavá jsou energetická cvičení druidů, existují nauky, které se zabývají energiemi jednotlivých stromů, všichni známe energetická místa, jako jsou například Stonehenge nebo v České republice Kromlech. Energie zvuků je samostatný obor – muzikoterapie.

Zmiňme energii bylin: některé mají největší sílu ráno, jiné v noci. Známé je pořekadlo, že křen vytažený ze země o půlnoci dřevěnou lopatkou má největší sílu. Nesměl se ho dotknout kov.

Energie ze stromů

Každý národ má svůj strom. Tím naším je lípa. Naši předkové tvrdili, že nic tak neposílí jako pití medoviny pod lípou. Je to strom lásky a mírně stimuluje srdeční činnost. Dokonce prý ovlivňuje i schopnost milovat. Kdo častěji objímá kmen lípy, bude pohyblivější a pružnější.

Dub považovali staří Germáni za strom síly a zdraví. Věřili, že pomáhá nerozhodným určit správnou cestu, neboť svou energii vlévá přímo do mozku.

Buk sice nežije tak dlouho jako dub, ale jeho energii mají čerpat lidé duševně pracující, jak tvrdí jogíni. Pomáhá od bolestí hlavy a migrén.

Stojí za to obejmout kmen svého stromu zejména v létě, kdy má nejvíce energie, a splynout s ním. Uzdraví nejednu naši civilizační bolest či bolístku.

Čeští energoléčitelé

Jedním z našich nejlepších energoléčitelů byli Jindřich Paseka ze Svratouchu a Josef Zezulka. Pan Zezulka si získal pověst velmi úspěšného léčitele i v oblasti onkologických onemocnění.

Jeho léčitelská činnost však probíhala vzhledem k charakteru doby prakticky pouze v soukromí. Jen v 70. a 80. letech byly několikrát krátkodobě navázány kontakty s lékařskou vědou.

Nejvýznamnějším byl v tomto směru zřejmě experimentální výzkum Zezulkova biotronického působení ve vimperské nemocnici v letech 1981–1982. V současnosti patří k velmi známým biotronikům například Tomáš Pfeifer, který se zabývá působením energií na harmonizaci člověka.

Měsíc

Energie Měsíce jsou všeobecně známy. Jeho přitažlivost způsobuje příliv a odliv oceánů a moří, stejně tak působí na nálady, schopnosti a pocity všeho živého na Zemi.

Astrologové potvrzují, že všechny planety sluneční soustavy mají svůj vliv na to, jak žijeme, vnímáme, myslíme a prociťujeme.  Energie jsou skutečně všude kolem nás i v nás.

Miroslav Musil

Miroslav Musil

Článek napsal Miroslav Musil pro časopis Šaman magazín (číslo 1), jehož je redaktorem. Další zajímavé texty a články, nejen od Kartářek (a Kartáře) světla, najdete právě v tomto novém časopise od vydavatelství Bylinky revue.