Hudba umí léčit

Sdílejte nás:

Zpívání nebo poslouchání hudby nám může pomoci s mnoha problémy? Nevěříte? Pak je na čase to vyzkoušet!

MuzikoterapieChcete mít imunitu v té nejlepší formě? Potom byste měla častěji zpívat nebo alespoň hrát na nějaký hudební nástroj!

Vědci z univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem při vyšetření členů pěveckých a hudebních sborů zjistili, že po zkouškách sboru byly v krvi zpěváků a muzikantů naměřeny vyšší hodnoty imunoglobulinů než před nimi. Imunoglobuliny jsou důležité protilátky, které chrání naše tělo před nákazou.

Mírní chronické bolesti

Zapnout svou oblíbenou hudbu, vypnout hlavu a zapomenout na bolest – zní to sice jako pohádka, ale je to opravdu tak! Dokázaly to výzkumy odborníků. Obzvlášť pozitivně působí pomalá klasická hudba.

Zklidňuje při operaci

Testy ukázaly, že pacienti, kteří během operačního zákroku s lokálním umrtvením poslouchali hudbu, potřebovali méně prostředků na uklidnění a proti bolesti, než ti ‚nehudební‘.

Proti pískání v uchu

Lidé postižení pískáním v uchu si myslí, že by potřebovali klid. Ovšem pravý opak je pravdou. Lékaři teď totiž zjistili, že hudba mnohem lépe pomůže na nepříjemné pískání zapomenout.

Pro miminka to nejlepší

Hudba působí pozitivně už na dítě v matčině těle. Přišel na to kanadský lékař Thomas Verny. Vivaldi prý zklidňuje, Beethoven zase probouzí. Po porodu se děti na danou hudbu rozpomenou a reagují na ni podobně. Miminkům se klasika prostě líbí.

Lék na spaní

Rychleji a hlouběji usnout – přesně to je s hudbou možné Na jedné univerzitě nedávno testovali CD, které vyrábí stejné frekvence jako náš mozek během fází spánku a takto pomáhá u spánkových poruch.

Snižuje krevní tlak

Četné studie dokládají, že pomalejší hudba snižuje pulz a krevní tlak a tak nás chrání před příliš vysokým zatížení a také stresem.

Muzikoterapie jako lék

Aktivní nebo pasivní? U pasivní muzikoterapie jen posloucháte hudbu, u té aktivní ji sami produkujete. Oba dva druhy se využívají například u chronických bolestí, pískání v uších, u psychosomatických nebo psychologických poruch, po mrtvici nebo při rakovinném onemocnění. Je cenná obzvláště také u poruch intelektu a učení, dýchacích obtíží a chorob pohybového aparátu. Je například vynikajícím prostředkem k eliminaci tolik škodlivého civilizačního stresu a jeho dopadů na náš organismus. Nachází uplatnění na školách, v podnicích, v podnicích, ozdravovnách, ústavech sociální péče, domovech důchodců i v lékařských zařízeních. Například i v porodnicích je dnes už běžné, že vám řeknou, abyste si s sebou k porodu vzali oblíbené CD. Hudba je prostě lék!