Dušičky nebo Samain nebo Halloween

Sdílejte nás:

jarkaVážené dámy i pánové, rok ve znamení kozy a numerologické osmičky se pomalu chýlí ke konci a my společně můžeme oslavit osmý čarodějnický svátek, který je paradoxně v keltské mytologii i svátkem prvním, svátek Samain. Starý bůh a vládce se odebere do podsvětí a setrvává tam až do svátku zrození, které nastane na svátek Yule-svátek zimního slunovratu.

Tradičně svátek Samain slavíme 31.října. Barvami jsou černá a oranžová. Symboly jsou potom kotel caulderon, dutá tykev se svíčkou uvnitř, matka, hranice a koště. Symbolem je také Kolo roku, jako důkaz toho, že se kolo točí v pravidelném rytmu. V tarotových kartách je pak symbolem Desítka velké arkány, která ukazuje Kolo štěstí – věčný koloběh událostí. Jednou je lépe a jindy zase hůř. Tak je nastolen ten správný řád.

Ale vraťme se k Halloweenu či svátku dušiček, jak chcete. V říjnu a listopadu je brána mezi světem živých a mrtvých vždy tradičně nejtenčí. Dny jsou krátké a noci naopak dlouhé a tak mnohé duše překročí pomyslný práh a podívají se mezi nás živé. Proto spousta z vás může potkat za pošmourného, sychravého večera ducha, či bloudící duši nebo snad i strašidlo. Pravdou je, že většina z nich vám nechce nijak ublížit a možná se vám zjevila právě proto, aby vás touto cestou požádala o pomoc.

Rituál je velmi jednoduchý, ale přesto je velmi účinný. Stačí když si zapálíte bílou svíci, pozor: za každou bloudivou duši musí být jedna, každý musí mít tu svou, pak si sedněte, tak aby váš zrak směřoval k západu, tady podle starých Keltů je brána do Jiného světa.

Pak už stačí navázat kontakt s duší. Pokud je to někdo, koho jste znali ještě za jeho inkarnace, pak si s ním můžete popovídat o svých společných zážitcích, můžete i zazpívat nebo nabídnout oblíbené jídlo. Prostě je potřeba dušičku zemřelého připravit na cestu do Jiného světa. Pokud máte již pocit, že je duše připravená na cestu, pak se jí zeptejte. Pokud je její odpověď ano,  propusťte ji. S láskou a klidem nechte duši odejít a popřejte jí klidnou cestu a zase pokud je to někdo koho jste znali, můžete mu na cestu dát slib, že se vaše duše potkají až přijde ten správný čas. A vůbec nebude lhát. Jednou se v klidu Jiného světa potkáme všichni, abychom po vzoru kola štěstí byli opět zrozeni.

Pokud vám zůstane zbytek svíčky, pak ji sfoukněte a pečlivě uschovejte, budete ji potřebovat o svátku Samainu, kdy ji opět zapálíte a dáte na okno, protože i v tento čas se duše vydávají do světa na svoji pouť a od vás živých očekávají, že jim na jejich cestě budete svítit, aby nezabloudily. Pokud si na celý rituál netroufáte, přeci jen to chce trochu cviku, pak vám stejnou službu poskytne i archanděl Azrael, kterého když poprosíte, pak vám s převedením duše také velmi rád pomůže. Svíčku to ale bude chtít v každém případě.

Ale abych vás jenom nestrašila, i když se to v dušičkovém období přímo nabízí, tak vás nasměruji na příjemnější oslavu Halloweenu. Ten trochu komerční. Vyzdobte si svá obydlí vydlabanou dýní a dejte do ní svíčku nebo se vydejte na halloweenovou párty ve strašidelném kostýmu a oslavte i tímto způsobem dušičky, protože i když jsou dny krátké a uplakané, zanedlouho oslavíme nové zrození boha Slunce. Přeji vám tedy krásné prožití tohoto prastarého pohanského svátku. Pokud potkáte ve tmě přízrak, pak zachovejte klid a snažte se pomoci. Kdo ví, proč žádá o pomoc právě vás. Vzpomeňte na své blízké, na všechny, kteří již svojí pozemskou pouť završili a těšte se na to, že kolo štěstí nás všechny posune k vánočním svátkům a k návratu sluníčka.

S láskou Vaše čarodějka Jarka

kartářka Jarka

Moderní svět aneb Nová doba ezoterická