Co je to Ayahuasca?

Sdílejte nás:

Do naší poradny dorazil dotaz na to , co je to  Ayahuasca .

Ayahuasca je šamanský čaj z léčivých rostlin, nápoj pro detoxikaci a psychosomatickou očistu, zážitek holistické terapie, zážitek vnitřního učení a vedení, magický prožitek.

Ayahuasca (z kečuánštiny „liána duše“) též známá jako yagé i pod mnohými jinými názvy je entheogen připravovaný z liány Banisteriopsis caapi a dalších rostlin. Jménem Ayahuasca se označuje též samotná liána a někdy se nápoj připravuje pouze z ní.

Běžně se k ní ale přidávají listy rostlin obsahující dimethyltryptamin (DMT), podle potřeby někdy i rozličné jiné rostliny. Akademicky nápoj poprvé popsal Harvardský etnobotanik Richard Evans Schultes jenž ji objevil používanou pro léčebné a magické účely domorodými obyvateli peruánské Amazonie.

Alkaloidy z rostliny Banisteriopsis caapi působí z farmakologického hlediska jako Inhibitory monoaminooxidázy, což je synergické s dimethyltriptaminem z přídatných rostlin, který by bez nich byl okamžitě metabolizován a nebyl aktivní. Jak domorodí obyvatelé objevili tuto kombinaci, není zcela jasné, podle vlastních slov jim byly pokyny k přípravě nápoje předány samotnými rostlinami či duchy rostlin.

Ayahuasca způsobuje stav pozměněného, zesíleného vědomí, který se dostaví po vypití nápoje z této rostliny. V zásadě působí psychickou očistu či detoxikaci a psychoemocionální úlevu.

Amazonští Indiáni tvrdí, že Ayahuascu stvořili bohové, aby umožnili člověku opouštět vězení jeho těla a iluzorního světa, ve kterém je nucen žít. Šamanská tradice říká, že lidé si všimli, že liánu Ayahuasca – tedy rostlinu Banisteriopsis caapi – ohryzávají jaguáři, kteří jsou nemocní. Mnohé kmeny v Amazonii odvozují svůj původ od jaguára jako jakéhosi mýtického předka. Tedy toto chování jejich nejposvátnějšího zvířete jim rozhodně nemohlo uniknout. Poté prý začali lidé jaguáry napodobovat, tedy žvýkali kůru této rostliny. A co zjistili – Ayahuasca je neuvěřitelně rychle zbavovala mnoha zdravotních problémů. Indiáni zjistili, že Ayahuasca je rázem zbaví všech nepříjemných parazitů, kteří se nashromáždili v jejich těle.

Na psychologické úrovni Ayahuasca zesiluje veškeré pocity a vnímání a zintenzivňuje a oživuje myšlení, sebereflexi a reakce. Nejen, že umocňuje vnitřní zážitek vlastní mysli, ale ta naše část, která je vědomá a vnímající, je schopna vyvolat zřetelnější spojení mezi myšlenkami, emocemi a chováním. Na fyzické úrovni se ožití Ayahuascy projevuje intenzívním čištěním, tj. zvracení, vyprázdnění střev a močového měchýře. V některých intenzívnějších případech se mohou projevit samovolné svalové stahy.

AyahuascaŠamani vždy užívali Ayahuascu tak, aby umožnili svým žákům vstupovat v klidu hluboko do sebe sama. Pokud je Ayahuasca užívána tímto způsobem, vznikají v mozku nové dráhy přenosu informací a intelekt – jak emocionální, tak i všechny ostatní jeho druhy – skutečně roste. Pokud je Ayahuasca zneužita jako nástroj novodobé sekty, kdy jsou lidé po požití tohoto prostředku nuceni zpívat „náboženské písně“, uctívat nějaký symbol, nějak se kolektivně pohybovat apod., děje se pravý opak. Obnažené podvědomí nevytváří nové dráhy, které osvobozují člověka a obohacují ho, ale je do něj vyryto násilně jen pár „robotických“ drah, což se velice podobá manipulativním hypnotickým technikám. Stav, do kterého se po vypití Ayahuascy ponoříte, se fyziologicky velmi podobá stavu hluboké hypnózy.

Uvidíte všechno

Můžeme tak spatřit celistvý obraz částí našeho života, našich vztahů, našich potíží a takzvaných „problémů“, což vede k vhledu o sobě samotném a hlubšímu porozumění vlastní realitě. Nejen, že je při tomto prožitku osvětlen a prozářen náš vnitřní svět, ale rozšiřuje a umocňuje se také kapacita vědomí.

Vize spojené s prožitkem na Ayahuasce, jakkoliv chaotické, matoucí nebo živé a intenzivní, slouží k tomu, aby nám ukázaly celistvost našeho života: vstupy a výstupy našeho vědomí a podvědomé mysli, naše emocionální reakce a to, jak ovlivňují naše vztahy. Na druhou stranu jsou tyto vize často jen dalším očistným faktorem, který nám umožňuje zpracovávat vizuální otisky – dopad masmédií, televize, internetu a dalších psychosomatických a emocionálních blokád.

S respektem k duchovním aspiracím jedince se prožitek na Ayahuasce ujímá role spontánního učení. Bez nároku na konkrétní fenomenologický status toho, co je zdrojem tohoto učení, může člověk zakusit velmi hluboké vhledy, odkrytí, a dokonce pocit, že je veden.

Doufám , že se mi podařilo alespoň trochu nastínit co Ayahuasca je a na co se může využívat.

Helen Stanku