Barevná terapie

Sdílejte nás:

Ať chceme nebo ne, barvy na nás působí v každodenním životě a ovlivňují naše chování. Donedávna byla sice barevná terapie doménou léčitelů, ale dnes už ani moderní věda nepopírá, že má něco do sebe. Používá se jak na léčbu psychických problémů, tak třeba i v porodnictví, kde díky modrému světlu zbavuje děti novorozenecké žloutenky.

Barevna terapie

Barevná terapie neboli colorterapie má kořeny nejspíš v ajurvédě. Už právě ajurvéda definovala spojení sedmi hlavních lidských čaker s barvami. Čakry udržují a rozdělují energii v těle. Každá čakra má svou dominantní barvu a ty se mohou dostat do disharmonie. To pak v konečném efektu způsobí nesoulad v lidském těle. A právě působením těch správných barev je možné tento nesoulad odstranit.

Jak barvy působí?

Červená

Má v sobě zakódován pocit bezpečí, sebedůvěry a aktivity. A ty také navyšuje. Zároveň ale dokáže zrychlit dech, zvýšit svalové napětí a urychlit metabolismus. Mimo to funguje při chudokrevnosti, zvyšuje tlak, léčí chronický kašel a astma. Lidé, kteří mají této barvy přebytek mohou být dominantní, vulgární až hrubí.

Modrá

Mír a láska jsou doménou této barvy. Modrá léčí záněty, kloubní onemocnění, bolesti hlavy a migrény. Pokud máte modré až moc, pak jste nedůvěřiví, melancholičtí a pochybovační.

Zelená

Je to harmonická barva. Skrývá v sobě koncentraci a sílu proti nemocem jako je bronchitida nebo kašel. Působí harmonizačně, skvěle se při ní relaxuje. Umí detoxikovat tělo. Když je zelené přebytek, mohou takoví lidé trpět ztrátou motivace a starostlivostí.

Žlutá

Je považována za prospěšnou a zdravou barvu. Povzbuzuje nervy, játra, slezinu, střeva, mozek, uklidňuje žaludek a vnitřnosti. Žlutá pomáhá při zácpě, nadýmání, nemocech očí, podporuje paměť, stimuluje činnost štítné žlázy a zvyšuje odolnost proti únavě. Když je jí moc, pak se projevuje zlomyslnost a nevyzpytatelnost.

Fialová

Je to barva emocí a meditace. Obliba fialové souvisí se stavem organismu. Za oblíbenou ji často označují děti v pubertě, těhotné ženy a nemocní se štítnou žlázou. Fialová umí léčit nervové a mentální nemoci, neurózy, křeče či nemoci žláz. Oživuje a čistí krev, povzbuzuje slezinu a bílé krvinky. Ale pozor na nadbytek! Takoví lidé jsou pak příliš dominantní a fanatičtí.

Domácí barevná terapie

I doma můžete provádět příjemnou terapii barvami. A to buď při svíčkách nebo i při umělém osvětlení. Nakupte si barevná světýlka a začněte čarovat! V době, kdy přemýšlíte a učíte se, tak na sebe nechte působit žluté světlo. Při čtení knihy je zase lepší oranžové. Pro samoléčení je ideální zelená a modrou nebo fialovou zvolte při duchovní práci a meditacích.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články, Osobní rozvoj a jeho autorem je Helen Stanku. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Autor: Helen Stanku

Jsem kartářka, která s kartami dospívala. Karty byly vždy mými kamarádkami a také mne štvaly. Hádala jsem se s nimi. Zkoušela jsem je obměkčit a časem jsem pochopila, že musím začít u sebe. Karty reagují na mne, na moje podvědomí a na energie člověka, jemuž vykládám. Tyto energie jsou proměnlivé, jako všechno kolem nás.